Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Week lang overweldigende belangstelling bij festiviteiten in Katwijk aan Zee

Het bestuur en de vrijwilligers van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee en het Huis van Oranje kijken met veel voldoening terug op een prachtig en zeer geslaagd Koningsdagfeest 2023.

Het uitgebreide en omvangrijke feestprogramma, startte al op 19 april met een reeks van feestmiddagen voor de bewoners van de verzorgingstehuizen.

Vrijdagavond 21 april opende het Huis van Oranje, de grote feesttent op het Strandplein, met een letterlijk en figuurlijk “spetterend” avondvullend optreden van The Best ABBA Tribute band. Jong en oud(er) genoten met volle teugen. Gevolgd door een veelheid aan activiteiten en evenementen, teveel om op te noemen, op zaterdag en de afgelopen week tot en met Koningsdag.

Koningsdag begint in Katwijk aan Zee al vroeg, om 7 uur met Klokluiden en de Kindervrijmarkt.

De traditionele Aubade, altijd goed bezocht, kende dit jaar een overweldigend aantal bezoekers. Een massale opkomst. Uniek kennelijk, want binnen een half uur na afloop werd de landelijke pers en televisie gehaald en verschenen de eerste foto’s en vermelding in de banner in WNL ’s Goedemorgen Nederland.

De Maritieme Markt, op en rond de Prins Hendrikkade, de Zwaaikom en in de “Princehaven” is sinds jaar en dag een enorme publiekstrekker; zo ook dit jaar. Een uitstekend evenement, dat zich jaar na jaar nog steeds verder verbreed, uitbreidt en verbetert.

De aanwezigheid van de omvangrijke vloot van nostalgische schepen, die in een voorbeeldige staat van onderhoud verkeren en er als een “plaatje” bij liggen, is een ware blikvanger in het Prins Hendrikkanaal; op en rond Koningsdag onze “Princehaven”! Dank ook aan “de schippers”. Een evenement dat, en een locatie die door tienduizenden “steevast” wordt bezocht, en waar letterlijk van alles te zien, te horen en te beleven valt. En voor velen jaarlijks een feest van ontmoeting, herkenning en genieten.

Met het avondprogramma, uniek voor Nederland, met de Oranjetaptoe op het Andreasplein en de Vuurwerkshow vanaf het strand tegenover de Oude Kerk, werd Koningsdag 2023 in Katwijk aan Zee op grootse wijze afgesloten.

De jaarlijkse Kermis op het Parkeerterrein Zuidduinen sloot zaterdagavond; daarmee eindigde de Koningsdagfeestweek 2023 in Katwijk aan Zee.

Scheidend voorzitter Harry Minnee viel op meerdere momenten een warm publiek afscheid ten deel. Tijdens de Aubade waar hij zijn afscheid als voorzitter van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee aan het publiek meedeelde, kort voor het einde van de Oranjezang in de Oude Kerk waar ds. Weegink, de gaande en de komende voorzitter mooie woorden toedichtte en ’s-avonds tegen het einde van de Oranjetaptoe, waar op een waardige wijze afscheid werd genomen.

Het deed Minnee, na 12,5 jaar voorzitter te zijn geweest, zichtbaar goed.

Terugblikkend op het voorbije Koningsdagfeest 2023, geeft Willem van Duijn, de “kersverse” nieuwe voorzitter van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee, aan verheugd en onder de indruk te zijn van de omvang van het Koningsdagfeest in Katwijk aan Zee, en vooral ook de massale publieke belangstelling.

Niet alleen vanuit Katwijk, maar ook uit de regio en zelfs van (ver) daarbuiten. Van Duijn: ik heb op Koningsdag veel mensen kunnen ontmoeten en spreken. En veel waarderende woorden mogen horen. Dat is fijn, en het doet ons goed.

We kijken als bestuur, mede dankzij de tomeloze inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers, en de financiële en materiële ondersteuning van de sponsors, dan ook met gepaste trots terug op een zeer geslaagd Koningsdagfeest. Zowel vanuit de Oranjevereniging Katwijk aan Zee, als het Huis van Oranje.

Het was goed weer, in de vroege uurtjes wel wat fris maar daar leed het enthousiasme en de grote publieke belangstelling in het geheel niet onder.
Willem Schonenberg, voorzitter van de Stichting Huis van Oranje, onderschrijft dat ook en benadrukt nogmaals het belang van de inzet door de vrijwilligers. Het zijn juist zij, die de “handen en voeten” zijn in de uitvoering van het feest. Zij offeren hun vrije Koningsdag op, maar ook op de dagen daaromheen hun vrije tijd om het Koningsdagfeest in de uitvoering goed te laten verlopen.

Ook de support van onze sponsors is essentieel: zonder dat geen groots feest!

De activiteiten en evenementen in het Huis van Oranje zijn succesvol gebleken. Een uitstekende publieke belangstelling, veelal zelfs overweldigend en een grote opkomst van opvallend veel jongeren (16+). Uit de reacties blijkt veel waardering voor de aantrekkelijke en gevarieerde programmering.

Bij de Sing-In, zondagmiddag, in goede interkerkelijke samenwerking met de Gereformeerde- en de Hervormde Kerk Katwijk aan Zee en de Baptistengemeente Katwijk, waren meer dan 1250 bezoekers aanwezig.

Een inspirerende bijeenkomst voor jong en oud(er) uit meerdere gezindten. Nieuw in de programmering van het Huis van Oranje, dat gelet op het succes zeker een vervolg zal gaan krijgen, geeft Schonenberg aan.

Ook nieuw in het programma, de Silent Disco. Na een wat aarzelende start, toch heel goed bezocht en uitgemond in een heel leuke en gezellige avond.

We gaan daar dan ook mee door. Nieuw in Katwijk en één en al plezier.

Voor het bestuur en de vrijwilligers van het Huis van Oranje staan alle seinen, figuurlijk, op groen: een door de bezoekers zeer gewaardeerd programma; bomvolle avonden; een onverwacht goede mix van jong(eren) en oud(eren) en: een veelbelovende aanwas van jongere vrijwilligers!       

Na Dodenherdenking, donderdag 4 mei, is er op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, de Seniorenmiddag in Kerkelijk Centrum Het Anker, Voorstraat 74.
Aanvang 14:30 uur; einde 17:00 uur. De zaal is open vanaf 14:00 uur.

Op de dag van de Vrijheid nodigt de Oranjevereniging Katwijk aan Zee alle senioren uit, om onder het genot van een hapje en een
drankje een gezellige muzikale middag bij te wonen die in het teken staat van de Vrijheid. Daan de Mooij van Lollypop Entertainment verzorgt, muzikaal ondersteund door de bekende Eric Diepstraten, het programma.

Tijdens de pauze is er gelegenheid om lootjes te kopen voor de loterij aan het einde van de middag. Senioren van Katwijk aan Zee: weet u welkom!

Donderdag 22 juni is er op het Andreashofje bij de Oude Kerk weer de echte Katwijksche Haringparty.

Speciaal voor bedrijven/ondernemers, die de Oranjevereniging Katwijk aan Zee een warm hart toedragen en natuurlijk om ons prachtige dorp Katwijk aan Zee, dat zo verweven is met dit gezonde Zilveren Zeebanket, haring, te promoten!

De Katwijksche Haringparty wordt mede mogelijk gemaakt, dankzij de steun van de Katwijkse haringhandelaren A. Hoek BV, Ouwehand Vis en de P&P-groep, die niet alleen garant staan voor kwaliteitsharing, maar ook een grote rol spelen bij de komst van de Hollandse Nieuwe.

Na het grote succes vorig jaar en het enthousiasme waarmee deze Haringparty door iedereen werd omarmd, bleek direct dat een nieuwe traditie was geboren. Sponsors van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee ontvangen exclusief een uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn.
Bedrijven en ondernemers, meldt u aan als sponsor. Aanmelden kan via de website: www.ovkatwijkaanzee.nl

Als sponsor ondersteunt u de Oranjevereniging Katwijk aan Zee en de Stichting Huis van Oranje financieel en/of materieel en draagt u bij aan de viering van het Koningsdagfeest. Meldt u dus aan, en er wordt contact met u opgenomen. Er zijn tal van sponsormogelijkheden; die bekijken/bespreken we graag met u.
Inwoners van Katwijk, lezers, wordt lid van de grootste Oranjevereniging van Nederland: de Oranjevereniging Katwijk aan Zee en meldt u zich direct aan: via de website: www.ovkatwijkaanzee.nl/lid-worden/ of per e-mail: ledenadministratie@ovkatwijkaanzee.nl

Met velen tezamen blijven wij in staat om Koningsdag groots te vieren!

Wie zich tot en met 5 mei a.s. aanmeldt, ontvangt een fles Oranjebitter cadeau!

De fles Oranjebitter kan op 17 mei a.s., de dag waarop onze Koningin Maxima haar 52e verjaardag viert, worden opgehaald. U krijgt daarover nog bericht.